Hoe is het om te werken als Tapwachter bij Tapwacht?

Jorgen vertelt over zijn werk als Tapwachter bij Tapwacht.

Gepubliceerd op: 25 april 2023

Als Tapwachter heb je een verantwoordelijke baan in de horeca

Als Tapwachter ben je verantwoordelijk voor het onderhouden en reinigen van tap- en koelinstallaties door heel Nederland. Jorgen is een Tapwachter in hart en nieren die met zijn Tapwacht bus door Nederland rijdt om cafés, restaurants of hotels te helpen bij het verzorgen en reinigen van hun installaties.

Werken in de horeca tijdens kantooruren

Voor mij was het al lange tijd duidelijk; ik wilde werken in de horeca. Tijdens mijn lerarenopleiding was mijn bijbaan al in de horeca en ik droomde er zelfs van om mijn eigen zaak te openen. Na mijn studie besloot ik echter om in de horeca te blijven werken in plaats van les te geven. De gezelligheid en gastvrijheid die hierbij komt kijken maakt mijn werk leuk en nooit saai. En het voordeel is dat je als Tapwachter elke avond thuis op de bank zit, je werkt eigenlijk tijdens kantooruren in de horeca. 

Een hechte groep collega's bij Tapwacht

Ik ben niet echt een kantoortype; ‘mijn kantoor’ is mijn Tapwacht bus met tankpas. Ik kom op veel locaties door heel Nederland, van Utrecht tot aan Maastricht om daar verschillende werkzaamheden uit te voeren. Vanuit het hoofdkantoor krijg ik opdrachten binnen en weet ik wat mijn route wordt, daardoor is elke dag anders. Het is zeker niet eenzaam hoor want ik heb spreek mijn collega's via de telefoon. We bespreken van alles, sparren over problemen, delen ervaringen of we hebben een algemeen gesprek. Regelmatig hebben we ook een borrel waar alle collega’s naar toe komen, super gaaf om dan alle Tapwacht busjes op een rij geparkeerd te zien. 

Ik zorg ervoor dat iedereen op een terras een drankje drinkt uit een schone installatie

Bij het werk als Tapwachter is het ook belangrijk dat je band opbouwt met de klanten waar je komt. Voor het reinigen van de leidingen, kom ik bijvoorbeeld elke maand terug op dezelfde locatie. Het is veel gezelliger werken als je dan ook een praatje kunt maken met de klant. De richtlijnen voor het reinigen liggen voor mij vast en ik moet precies weten wat ik moet doen en welke onderhoudswerkzaamheden ik moet uitvoeren. Mijn klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat ik de leidingen goed schoonmaken. Mede dankzij mij drink je op een terras een drankje uit een schone installatie. 

Opleiden tot Tapwachter

Naast het reinigen van installaties krijg ik ook de kans om nieuwe collega’s op te leiden tot Tapwachter. Ik loop dan ongeveer een maand met de nieuwe collega mee om hem of haar te leren wat er moet gebeuren. De installaties moeten namelijk goed worden gereinigd om bacteriën te voorkomen en ervoor te zorgen dat het bier of frisdrank goed smaakt. Daarnaast moet je als Tapwachter ook weten hoe je storingen moet oplossen en hoe je ervoor kunt zorgen dat de installaties optimaal blijven presteren. Ik vind het opleiden heel leuk om te doen, het is tenslotte een verantwoordelijke baan. Ik neem mijn verantwoordelijkheid serieus en laat ik mij niet gek maken. 

Werken bij Tapwacht voelt voor mij niet als werk

Ik vind het heerlijk om de in horeca te werken. De vrijheid die ik heb, het fijne contact met het hoofdkantoor waar alles bespreekbaar is en het feit dat we een hechte groep collega’s zijn, ondanks dat we elkaar niet vaak zien, maakt het werk af. Elke dag is een avontuur in de horeca en ik ben trots en blij dat ik Tapwachter ben. Werken bij Tapwacht voelt voor mij niet als werk, ik wil dit graag voor de rest van mijn leven blijven doen.