Je laten omscholen tot verkeersregelaar en boa

Kwestie van durven? Ja, én doen, zeggen mensen die spreken uit ervaring. Onze collega John van Laanen (59) werkte in de detailhandel, maar stapte over en werd verkeersregelaar en buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Gepubliceerd op: 12 december 2022

Van assistent-bedrijfsleider naar boa

‘Ik begon als assistent-bedrijfsleider in een supermarkt. Ook de banen daarna zaten in de economische en administratieve hoek. Als kwaliteitsmanager werkte ik in een laboratorium waar ik allerlei soorten consumentenverpakkingen, zoals boterhamzakjes en vuilniszakken, beoordeelde en testte. In 2008 werd mijn contract niet verlengd en ging ik thuis fulltime aan de slag als mantelzorger voor mijn vrouw. Ook onze vier kinderen, waarvan drie met autisme, hadden extra begeleiding nodig.’

Tijdens werk als Boa de opleiding tot verkeersregelaar doen

‘Na vijf jaar mantelzorg had ik één belangrijke les geleerd: zorg niet alleen goed voor anderen, maar óók voor jezelf. Ik schreef mij in bij veel bemiddelings- en uitzendbureaus. Ik was niet kieskeurig, wilde gewoon werken en niet afhankelijk zijn van een uitkering. Na twee jaar solliciteren kreeg ik een telefoontje van Trigion Traffic Support. Ze zochten toezichthouders voor Heumensoord, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Die kans heb ik gegrepen. Dezelfde dag stond ik met kleding en contract buiten. Een minimaal contract, maar toch, met wat extra diensten verdiende ik goed. Daarbij solliciteert het gevoelsmatig toch anders vanuit een werksituatie. Mijn inzet viel op en ik mocht tijdens werktijd de opleiding tot verkeersregelaar doen. De opleiding sloot ik af met een praktijkexamen. Ik zag het als een investering in mijn toekomst en was heel gemotiveerd. Sommige familieleden keken neer op mijn werk: “het is geen vak!”, maar ik trok me er niks van aan. Dit werk is elke dag anders en dat maakt het zo leuk.’

Na twee jaar solliciteren kreeg ik een telefoontje van Trigion Traffic Support. Ze zochten toezichthouders voor Heumensoord, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Die kans heb ik gegrepen. Dezelfde dag stond ik met kleding en contract buiten.

Welk advies heb je voor mensen die een overstap overwegen?

‘Kijk verder dan alles wat je tot nu toe hebt gedaan. Probeer een snuffelstage te regelen. Overstappen is spannend, omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Maar het is ook fijn: het zorgt dat je ergens onbevangen instapt. Je wordt niet beperkt door kennis en bent daardoor flexibeler en vindt sneller je plek. Als ik binnen mijn vakgebied was gebleven, had ik dit nooit bereikt.’