Hoe is het om te werken als beveiliger bij Trigion

Rakip vertelt over zijn werk als beveiliger bij Trigion.  “Dit is wel de mooiste werkplek tot nu toe."

Gepubliceerd op: 20 maart 2023

 “Dit is wel de mooiste werkplek tot nu toe."

Al meer dan 30 jaar werken als beveiliger bij Trigion en nog steeds elke dag met plezier naar je werk gaan. Rakip Arslan (54) doet het. En wat zijn carrière nog indrukwekkender maakt: Rakip heeft zich nog nooit ziekgemeld. Wat vindt hij zo leuk aan werken in de beveiliging en in het bijzonder bij Trigion? 

“Sinds 1992 werk ik als beveiliger en vanaf dag één bij Trigion. Ik ben er opgeleid en heb op veel verschillende locaties gewerkt. Zo heb ik bij veel ministeries in Den Haag gewerkt en zit ik nu alweer een paar jaar op deze geweldige locatie waar kunst wordt tentoongesteld in Amsterdam. Dit is denk ik wel de mooiste werkplek die ik tot nu heb gehad: een prachtig oud gebouw, geweldig mooie tentoonstellingen en een fijn publiek. Ook al kan het heel druk zijn, er komen veel toeristen, de sfeer is altijd goed. De bezoekers hebben de tijd en zijn meestal in een goede stemming. 

“Ik heb mij nog nooit ziekgemeld.”

Ik ontmoet dagelijks mensen van over de hele wereld, dat maakt het werk extra leuk. Zelf ben ik lang geleden vanuit Turkije naar Nederland gekomen. Voor de liefde. Ik stopte met mijn studie economie om in Delft te gaan studeren. Maar de taalbarrière was te groot en ik besloot beveiliger te worden. Daar heb ik geen dag spijt van gehad, voor mij is het echt het mooiste beroep dat er is. Ik kan er veel van mijzelf in kwijt; ik ben van nature rustig en behulpzaam. Eigenschappen die in dit werk goed van pas komen. Je moet ook flexibel kunnen zijn en meebewegen met de situatie. Soms worden mensen boos, maar daar laat ik me niet door van de wijs brengen. In de opleiding leer je omgaan met agressie, al probeer ik het liever te voorkomen. 

“Als het nodig is assisteer ik collega’s op een andere locatie.”

Sinds een jaar of zes werk ik op dezelfde locatie, maar soms assisteer ik ook wel eens collega’s op de universiteit bijvoorbeeld tijdens een tentamenweek. Leuk om te doen, al gaat er niets boven mijn eigen vertrouwde plek! Ik vond het ook echt moeilijk toen we dichtgingen in de lockdown. Gelukkig regelde Trigion dat ik wel kon blijven werken en collega’s kon ondersteunen bij bouwmarkten. Daar was het heel druk en wilden veel mensen zich ook nog eens niet aan de coronamaatregelen houden. Wat een verschil met de bezoekers die ik gewend ben en die altijd netjes hebben meegewerkt met alle maatregelen. 

“Je moet elkaar blind vertrouwen.”

Gelukkig ligt die periode inmiddels ver achter ons en kunnen we allemaal weer gewoon ons werk doen. Al wil ik wel even zeggen dat de begeleiding van Trigion toen heel goed was en nu nog steeds is. Er wordt naar je geluisterd en je kunt altijd een beroep doen op collega’s. Dit werk doe je echt samen. Je bent samen verantwoordelijk voor de veiligheid van alle mensen die tijdens jouw dienst aanwezig zijn op de locatie. Je moet elkaar dus blind vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen. 

“Ik ben omringd door objecten van onschatbare historische waarde.”

Elke dag is anders, al heb ik natuurlijk wel mijn dagelijkse werkzaamheden. Elke dag lopen we openings- en sluitrondes en tussendoor bemannen we de tentoonstellingszalen en nemen we plaats achter de centrale receptie. Die laatste is een goede plek om bezoekers te screenen, op hun toegangsbewijs, bezittingen en intenties. Op de locatie zijn veel objecten van grote (historische) waarde aanwezig en het is onze verantwoordelijk om te zorgen dat hiermee niets gebeurt. Een taak die mijn collega’s en ik heel serieus nemen. En die ik ook nog eens erg leuk vind.”