Een kijkje in de keuken van Neth, chef-kok bij Food&i

Bij Food&i is geen dag hetzelfde, en dat is precies waarom Neth heeft gekozen voor deze baan. Neth is chef-kok bij ABN AMRO aan de Zuidas in Amsterdam en verantwoordelijk voor het aansturen van tien koks. Hij werkt al vier jaar in bedrijfshoreca, waarvan twee jaar als chef-kok vanuit Food&i. Zijn dagelijkse werkzaamheden variëren van leidinggeven tot het bereiden van verse salades en soepen. Hij geniet van de diverse taken in de keuken.

Gepubliceerd op: 16 december 2024

Overdag werken en vrij in het weekend

In de bedrijfshoreca werken biedt voor Neth een fijne balans. Waar chefs in de horeca vaak lange avonden en weekenddiensten draaien, is dat bij Food&i anders. "Ik begin ’s ochtends vroeg en ben rond half vier klaar. Af en toe draaien we een borrel en werken we tot half zes, maar avonden, weekenden én feestdagen ben ik altijd vrij. Dat is uniek in de horeca," vertelt hij.

De werkdag van Neth

Neth begint zijn werkdag ’s ochtends om zeven uur, tot ongeveer half vier ’s middags. “Bij binnenkomst nemen we eerst samen het menu door, kijken we welke reserveringen er staan en bespreken we wat we kunnen verwachten vandaag. Een dag van tevoren kijk ik vaak al hoeveel banqueting broodjes en salades er gemaakt moeten worden, daar stuur ik het team op aan. Vervolgens snijden we de groenten en bereiden we alle gerechten voor. Soms wel 800 broodjes op een dag. Rond twaalf uur beginnen we met de lunch en het restaurant.”

Alles vers en duurzaam

Bij Food&i draait het om kwaliteit en versheid. "We snijden en bereiden bijna alles zelf, van broodjes tot salades en soepen. Bijna niets komt kant-en-klaar binnen," legt Neth uit. Terwijl hij in een pan met 120 liter soep roert, voegt hij toe: "Vandaag maken we bijvoorbeeld een zoete-aardappelsoep met madras curry. Dat is het leuke; we koken zo veel mogelijk vegan en zorgen er dus voor dat altijd iedereen kan mee-eten."

Daarnaast hecht Food&i veel waarde aan duurzaamheid. "We gebruiken veel biologische producten, vermijden avocado’s en kiezen waar mogelijk voor driesterren vlees en vis. Het doel is om 70% vega of vegan te koken en 30% vlees of vis. Dat is een creatieve uitdaging die ik heel leuk vind."

Een goed geregelde werkplek

Naast het koken en de drukte waardeert Neth ook de aandacht die Food&i heeft voor zijn medewerkers. "Het bedrijf zorgt goed voor ons. We werken volgens de regels, krijgen niet te lange diensten en hebben goede arbeidsvoorwaarden," zegt hij.

Het plezier in zijn werk komt ook door het team waarmee hij werkt. "Mijn collega’s zijn een goede toevoeging. Samen zorgen we ervoor dat alles op rolletjes loopt, zelfs als we ineens voor 700 gasten lunch moeten bereiden. Dat is pittig, maar met zo’n team als deze krijg je dat voor elkaar."

Neth’s catch of the day: word kok bij Food&i!

Voor wie een carrière in de bedrijfshoreca overweegt, heeft Neth een duidelijk advies: "Bij Food&i kun je veel leren. Je hebt wel een basis snijtechniek nodig, en een koksopleiding niveau 2 is een voordeel, maar met de juiste ervaring kunnen wij je hier veel leren.”

Tot slot moedigt hij anderen aan om ook bij Food&i te komen werken. "Het is een mooi bedrijf dat goed voor zijn medewerkers zorgt. De werktijden zijn fijn, het werk is divers en uitdagend, en je hebt fijne collega’s. Er zijn genoeg mogelijkheden, dus je bent hier van harte welkom!”

 

Wil jij net als Neth ook aan de slag bij Food&i? Bekijk al jouw carrièremogelijkheden in de bedrijfshoreca onder ‘Vacatures’.