Van cateringmedewerker tot barista
“Ik ben begonnen als cateringmedewerker en ik ben het vak van barista ingerold. Bij mijn vorige werkgever kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding tot barista te volgen en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Sinds 2017 mag ik mijzelf officieel barista noemen.”
“Het leuke aan mijn werk is dat ik klanten blij maak met een heerlijke kop koffie of latte. Maar ook creaties maken vind ik leuk. Klanten zijn altijd blij met een hartje of een leuk figuurtje op de cappuccino. Door hun reactie ‘oh wauw, hoe het je dat gedaan’ ontstaat er vaak een leuk gesprek.”
De kunst van het koffie maken
“Werken als barista is meer dan alleen maar koffie maken. Het is namelijk heel belangrijk om de koffiemachine goed te onderhouden en schoon te houden. Een schone machine en een zorgvuldig gevulde voorraad zijn de basis voor het zetten van de perfecte kop koffie. Maar ook een schone en opgeruimde werkplek is belangrijk. Zo kun je efficiënt werken.”
Leidinggeven met een glimlach
“Naast het zetten van heerlijke koffie, ben ik ook leidinggevende. Ik zorg voor de administratie, maakt roosters en beheer de voorraad. Of het nu gaat om verse gember voor de thee of bonen voor de koffie, ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt. Gelukkig heb ik voldoende horeca ervaring en kan ik mijn team ook ondersteunen als het nodig is. Alle papieren die je moet hebben zoals HACCP en hygiëne heb ik uiteraard in mijn bezit.”
Trots op verandering
“Wat ik ook zo fijn vindt aan mijn werk is dat er door het management ook geluisterd wordt. Ik ben trots op het feit dat ik heb kunnen aangeven dat wij een andere soort thee wilde. Door de juiste contacten te leggen hebben wij nu een nieuwe thee in ons assortiment.”
Meer dan alleen koffie
“Wat mijn werk echt bijzonder maakt, zijn de gesprekken met klanten. In mijn geval gaan de klanten altijd op reis dus een gesprek start je eenvoudig door te vragen waar de reis naar toe gaat. Ik ben oprecht geïnteresseerd in hun reizen en belevenissen. Door goed te luisteren en te onthouden waar mensen heengaan, krijgen we een band. En dat wordt gewaardeerd! Ik heb zoveel contact met mensen en dat maakt mij blij. Klanten komen ook naar mij toe om een praatje te maken. Ik hoor er gewoon bij en dat voelt goed."
Favoriete koffiecreaties
“Mijn favoriete koffie om te maken is een matcha latte. Ik weet dat er klanten zijn die speciaal naar mij komen zodat ik deze heerlijke creatie voor hun kan maken. Maar ook een cappuccino of een andere creatie maak ik met plezier. Mijn eigen favoriete koffiecreatie is een cappuccino met havermelk, heerlijk om de dag mee te beginnen.”
Ben jij geïnspireerd door Siudely's verhaal en overweeg je een carrière als barista? Werken bij Food&i biedt eindeloze mogelijkheden om je passie voor koffie te combineren met het maken van menselijke connecties. Dus pak die kans, volg je hart en wie weet werk jij binnenkort als barista, net als Siudely!