Hoe is het om te werken als Adviseur Onderhoud bij Facilicom Solutions?

Cora vertelt over haar ervaring als adviseur onderhoud bij Facilicom Solutions.

Gepubliceerd op: 26 juni 2023

Ontmoet Cora! Zij werkt al vier jaar als adviseur onderhoud bij Facilicom Solutions. Deze tak inspecteert gebouwen door heel Nederland. Zo checkt Cora bijvoorbeeld of de constructies en de panden zelf aan alle regelgeving voldoen. Op haar schouders rust dus veel verantwoordelijkheid. Lees mee met Cora over de interessante ins & outs van haar vak.

Mensenwerk dat ertoe doet.

“Waarom ik dit werk doe? Eigenlijk meer voor wie. En dat is voor de mensen die in de gebouwen werken, wonen en leven. Als adviseur onderhoud draag ik bij aan hun veiligheid en dat vind ik een mooie taak. Gebouwen moeten voldoen aan verschillende regels en normen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en gezondheid. Je let op de bouwkundige staat, boei-inspecties en installaties. Maar ook op dingen als schilderwerk, gevel of een fundering. Ik voer inspecties uit en rapporteer mijn bevindingen. Samen met collega’s van gebouwbeheer die hier weer actie op nemen, zorgen we ervoor dat de gebouwen aan de juiste eisen voldoen.”

De afwisseling is top.

Cora inspecteert uiteenlopende soorten gebouwen, van scholen tot bedrijfsgebouwen en overheidsobjecten. Elk gebouw is dus anders en dat maakt het werk extra interessant. Bij elke inspectie bekijkt ze weer opnieuw waar ze op moet letten. “Bij een zwembad focus je gelijk op andere details dan bij een kantoorpand of ziekenhuis.”

Je ziet nog eens wat.

Niet alleen is het werk afwisselend, Cora werkt ook niet heel lang op één plek. Ze reist door heel Nederland, van Texel tot Limburg. De baan is dan weer op locatie, dan weer op kantoor, waar Cora haar inspecties uitwerkt. Bij grote projecten werkt ze samen in een team en heeft ze regelmatig overleg met collega’s. “Voor onze eigen veiligheid kan het ook weleens voorkomen dat we met zijn tweeën de inspectie doen. Door de variatie in werk ben ik vrij om mijn tijd flexibel in te delen. Zo kan ik bijvoorbeeld de spits vermijden en dat is wel zo relaxed!”

Communicatie is alles

Als adviseur onderhoud is communicatie een belangrijk item voor Cora. Bij elke opdracht formuleert ze samen met de opdrachtgever de wensen en maakt hier afspraken over. “Het is belangrijk dat de opdrachtgever en ik op één lijn zitten, want alleen zó kan er succesvolle inspectie plaatsvinden. Daarnaast moet ik aan de aanwezige mensen goed kunnen uitleggen wat ik kom doen en waarom ik bepaalde handelingen uitvoer.

Als ik een school mag inspecteren vind ik het altijd leuk dat de kinderen heel nieuwsgierig zijn en veel vragen stellen. Dan neem ik ook wel even de tijd om het duidelijk aan ze uit te leggen.

Het is sowieso belangrijk dat de mensen die in het gebouw werken of wonen begrijpen dat het niet om hen gaat, maar om het object. En verder probeer altijd zo subtiel mogelijk te werk te gaan zodat iedereen zo min mogelijk last van me heeft, haha.

Vrouw in een mannencultuur

“Binnen ons team ben ik de enige vrouw. In het begin vonden we dat allemaal best wel spannend; de mannen ook. Een groot voordeel is dat vrouwen soms net anders naar dingen kijken dan mannen. We gaan daarom bewust vaker gezamenlijk op stap. Hierdoor leren we van elkaar en worden we beter in ons vak. En de flauwe grappen? Die worden gelukkig gewoon nog gemaakt!”

Op naar de toekomst

Cora is op dit moment bezig met een groot project: de her-inspectie van een aantal locaties. Vanaf daar lonkt de volgende uitdaging. “Het is telkens weer leuk om die samen met het team in te plannen. Elke twee maanden heb ik overleg met mijn manager. Dat vind ik heel prettig maar nog fijner is dat er ook echt geluisterd wordt. Ik kan mijn ambities aangeven, mijn wensen en er wordt ook echt iets mee gedaan. Ja, ik heb m’n draai bij Facilicom Solutions echt gevonden.”

Check de vacatures

Dacht je daarnet nog dat een adviseur alleen maar gebouwen controleert op mogelijke gebreken? Dan weet je nu dat er veel meer komt kijken bij deze boeiende verantwoordelijke functie. Misschien is adviseur onderhoud een interessante carrière voor je!

Bekijk de vacatures