Hoe is het om te werken als senior adviseur onderhoud bij Facilicom Solutions

Joost vertelt over zijn werkervaring als senior adviseur onderhoud bij Facilicom Solutions. 

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Joost is Senior Adviseur Onderhoud bij Facilicom Solutions. Hij is niet meer weg te denken bij ons bedrijf. Joost is ooit gestart als junior en inmiddels al 15 jaar bij ons werkzaam. Dit is zijn verhaal:

Scholen, sporthallen, kerktorens, gevangenissen en zwembaden. Al deze utiliteitsgebouwen zijn mijn terrein. En nu vergeet ik er ongetwijfeld nog een paar te noemen. Onder mijn leiding voeren we in deze gebouwen inspecties uit en maken we een passend advies. Dat begint met het beoordelen van de staat van onderhoud op zowel bouwkundig als installatietechnisch gebied. Daarna stellen we hier ook een (duurzaam) meerjaren onderhoudsplan voor op. En kijken we of alle verplichte keuringen zijn uitgevoerd. Ook adviseren wij wat de verduurzamingsmogelijkheden zijn en wanneer je deze het beste uit kan voeren. Ik heb inmiddels een aardige lijst met objecten die ik heb mogen inspecteren zoals zwembaden, monumentale gebouwen, kerk en gevangenissen. Dat laatste is mij wel het meest bijgebleven. Ik heb ooit een gevangenis mogen inspecteren die helemaal leeg was. Dan loop je daar in je eentje, dat vond ik echt bijzonder. Zeker als je dan de geschiedenis van zo’n gebouw kent en weet wie er allemaal hebben vastgezeten.

Energieslim advies

Het is uiteraard voor iedere leidinggevende belangrijk om inhoudelijke kennis te hebben. In mijn geval moet je beschikken over bouwkundige en installatietechnische kennis. Daarnaast moet je vooruit kunnen denken én plannen. Zo ben ik degene die beslist wat er komende jaren moet gebeuren om een gebouw in goede staat te houden. De verantwoordelijkheid voor het antwoord op die vraag ligt bij mij. Dus je begrijpt dat je daarvoor inhoudelijk je mannetje – of vrouwtje – moet kunnen staan. Daarbij is verduurzaming van gebouwen een belangrijk onderdeel van mijn beslissingen. Ik breng in kaart wat er moet worden gedaan om een object te verduurzamen. We nemen in de inspectie gelijk mee hoe een klant op een slimme manier energiezuinig kan zijn. Ook op dit gebied komt mijn expertise goed van pas!

Duurzaamheid wordt steeds actueler

Het antwoord kan zijn dat het schilderwerk een vervolgbeurt nodig heeft, of dat een cv-installatie vervangen moet worden. Het kan ook ingrijpender, bijvoorbeeld dat er een gedeelte van het gebouw gerestaureerd moet worden. Kortom, ik kom echt alles tegen in mijn werk. In mijn huidige rol bereid ik de inspecties voor op locatie. Zodat mijn collega’s in ons team de inspecties goed kunnen uitvoeren. Een voorbeeld? Nou, stel dat ik een opdracht krijg om 50 objecten te inspecteren. Dan start ik met het opvragen van bestaande objectgegevens zoals bouwtekeningen, keuringsrapporten of energie labels. Vervolgens breng ik alle kwaliteitseisen in kaart. Daarna ga ik plannen en zorgen dat alle werkzaamheden binnen de begroting blijft. Dat voorwerk is essentieel. Niet alleen voor mijn collega’s die de inspecties doen. Ook voor mijzelf; met die informatie kan ik het team goed aansturen. En bijsturen als dat nodig is. Bij die inspecties wordt duurzaamheid wordt steeds actueler. Dat is een goede ontwikkeling voor onze planeet. En ook fijn voor mij, want hier ligt mijn interesse. Zo geven wij adviezen op maat hoe de opdrachtgever kan verduurzamen. En wat energiezuiniger ondernemen allemaal oplevert.

Diverse opleidingen en cursussen

De conditiemeting conform de NEN 2767 of BOEI methodiek heb je nodig als opleiding om dit werk uit te kunnen voeren. Met deze opleiding leer je om objectieve inspecties uit te voeren volgens de NEN 2767-1. Je kunt deze opleiding doen voor diverse disciplines zoals bouwkunde, klimaat- en elektrotechnische installaties of transport (liftinstallaties). Onmisbaar dus. Ik heb ook het adviseursdiploma BOEI gehaald, dat is het vervolg van de inspecteursopleiding. En omdat ik meer wilde weten over het bepalen van energieprestaties heb ik onlangs de NTA 8800 behaald. Nu ben ik gecertificeerd om de berekening van de energieprestaties van gebouwen te doen.

We blijven innoveren

Binnenkort gaan we met drones inspecteren. Ook hiervoor word ik speciaal opgeleid, leuk! We gaan met het team een training volgen hoe wij de drone optimaal kunnen inzetten voor de juiste inspectie. Wij gaan ook niet alles met drones inspecteren hoor, maar bijvoorbeeld voor het beter te kunnen beoordelen van een kerktoren biedt een drone nieuwe mogelijkheden. Ook op het gebied van inspecties blijft Facilicom innoveren.

Vrijheid in mijn werk

Facilicom Solutions stimuleert het ook om opleidingen te volgen. Ik wil groeien in mijn functie, en daarin investeer ik dus graag tijd en energie. Een groot bedrijf heeft weleens nadelen, dat merk ik bijvoorbeeld als we bepaalde software willen aanschaffen. Maar de voordelen zijn zo groot, dat ik me er niet aan stoor. Het enorme voordeel van een groot bedrijf als Facilicom is voor mij de ongekende mogelijkheden die er zijn wat betreft opleidingen. En er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen, zoals een auto van de zaak. Ook het stimuleren van hybride werken vind ik fijn. Mijn leidinggevende geeft mij vrijheid, en dat werkt voor mij persoonlijk heel goed.

Bekijk de vacatures