Hoe is het om te werken als servicemonteur bij Facilicom Solutions?

Sherwin Toney vertelt over zijn ervaring bij Facilicom Solutions. “Ik doe nu werk dat ik écht leuk vind”

Gepubliceerd op: 17 maart 2023

“Ik doe nu werk dat ik écht leuk vind”

Sherwin Toney bewijst dat je zonder diploma maar met doorzettingsvermogen minstens net zo ver komt als met een diploma. De oud-professional rolde van het voetbalveld, via de schoonmaak, zo de techniek in. En dat terwijl hij eigenlijk een opleiding volgde in marketing en communicatie. Lees het inspirerende verhaal van Sherwin en hoe hij als servicemonteur zijn plek vond bij Facilicom Solutions. 

“Toen ik nog professioneel voetbalde hield ik er verschillende bijbaantjes op na, want zo veel verdient het betaald voetbal nu ook weer niet. Schoonmaakwerk was de ideale bijverdienste omdat je meestal je eigen uren kunt bepalen en dat is erg fijn met een druk trainingsschema. Op een gegeven moment werd ik door een onderaannemer van Facilicom gevraagd of ik tijdens de zomervakantie wilde bijspringen bij een groot project. Het ging om het leegruimen van een aantal panden en het afsluiten van de elektra. Werk dat monteurs normaal gesproken doen en dat ik – zonder diploma – nu ook mocht gaan doen. Dat zag ik wel zitten. Vooral omdat ik het werken met mijn handen steeds leuker begon te vinden. Iets dat ik helemaal niet wist van mijzelf. Op school had ik nooit handvaardigheid of tekenen gehad. Ik ging altijd eerder weg om te trainen en volgde alleen de verplichte vakken. Ik ontdekte een heel nieuwe kant van mijzelf. En ik was kennelijk nog goed ook, want na een halfjaar bood Facilicom mij een contract aan. 

“Ik ontdekte dat ik veel liever met mijn handen werk dan de hele dag achter een computer zitten.” 

Ondertussen zat ik in mijn examenjaar van de mbo-opleiding Marketing & Communicatie en besloot ik te stoppen. Ik ontdekte dat ik veel liever met mijn handen werk dan de hele dag achter een computer zitten. Ik liep dan wel een diploma mis, maar ik kreeg wel de ruimte om cursussen en opleidingen te volgen in lijn met het werk dat ik echt leuk vind. Bij Facilicom zagen ze hoe leergierig ik was en boden ze mij een kans, ook zonder diploma. Mijn moeder was lastiger te overtuigen, zij bleef aandringen op het halen van mijn diploma. Dat begrijp ik heel goed, maar ik had nu echt mijn plek gevonden en zou dat bewijzen ook. Ik ben een echte doorzetter en doordat ik de ruimte en de mogelijkheden kreeg om mij te ontwikkelen, is het me ook gelukt. 

“Facilicom Solutions gaf mij de ruimte en de mogelijkheden om mijzelf te bewijzen.”

De afgelopen jaren heb ik door heel Nederland cursussen mogen volgen. Een van de meest bijzondere cursussen vond ik ‘Bewust werken buiten’. Ik had nooit stilgestaan bij de gevolgen van buiten werken op de omgeving. Als je bijvoorbeeld veel geluid maakt dan kunnen omwonenden, klanten en personeel van nabijgelegen winkels hier last van hebben, maar ook dieren. Soms werk je zelfs in gebieden waar beschermde diersoorten leven, dan is het belangrijk dat je weet hoe je daarmee omgaat. Ik was me nooit zo bewust van mijn omgeving, maar dat is nu blijvend veranderd. En ook bij de andere cursussen en opleidingen die ik volgde gingen er steeds nieuwe werelden voor mij open. Normaal gesproken hebben servicemonteurs een technische achtergrond en zijn veel dingen voor hen vanzelfsprekend. Ik kwam uit een totaal andere hoek, voor mij was dus echt alles nieuw: wat gebeurt er als je dat draadje doorknipt of als je dit element weglaat? Belangrijke kennis om mijn functie goed te kunnen uitvoeren. 

“Ik was me nooit zo bewust van mijn omgeving, tot ik de cursus ‘Bewust buiten werken’ volgde.”

Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in koeltechniek. Hoe gedetailleerder het werk, hoe leuker ik het vind. Voor de meeste mensen is een koelkast gewoon een apparaat waarin eten en drinken koud blijft, maar ik zie een machine waarvan ik precies wil weten uit welke componenten deze bestaat en wat ze doen. Wat je niet ziet, dat vind ik interessant. Ondanks alle opleidingen en cursussen loop ik best nog wel eens tegen dingen aan waarbij ik hulp nodig heb van mijn collega’s. Gelukkig kan ik altijd op ze rekenen, er is altijd wel iemand die te hulp schiet. En ook al werken bij Breijer de collega’s allemaal op andere locaties, Breijer is echt een familie. We zorgen voor elkaar en kijken naar elkaar om. Je krijgt ook veel vrijheid en vertrouwen, om nieuwe klussen op te pakken bijvoorbeeld, zodat je ervaring opdoet en jezelf blijft ontwikkelen. Maar ook om de dingen op jouw manier te doen.

“Het werk is heel afwisselend en meer dan alleen monteurswerk.”

Werken als servicemonteur bij Breijer is ook heel afwisselend. Naast het echte monteurswerk pakken we ook andere dingen op, zoals een stukje bestrating, hekwerk plaatsen of ik maak een trapje zodat mensen tijdelijk over de liftschacht kunnen stappen. Kortom, geen dag is hetzelfde en ik geniet nog altijd van het werken als monteur.”
 

Bekijk de vacatures