Hoe ziet jouw werkdag als toezichthouder er uit?

Als toezichthouder bij Trigion City 360 lever je een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in een of meerdere gemeenten, ook als je (nog) niet in het bezit bent van een BOA-getuigschrift. Je hebt veel contact met burgers die het, vaker dan je misschien denkt, helemaal niet erg vinden als jij hen herinnert aan de regels. Maar wat doe je allemaal als toezichthouder en wat kun je verwachten tijdens een typische werkdag? Robert, een van onze recruiters, liep een dag mee als toezichthouder in Amsterdam en vertelt je in dit artikel over zijn ervaring.

Gepubliceerd op: 1 maart 2023

Hoe ziet de werkdag er uit van een toezichthouder?

De dag start met een briefing. Tijdens de briefing hoor je waar jij die dag op dient te letten. “We werden ingedeeld in koppels van twee. Mijn collega en ik moesten surveilleren in de omgeving van het KSNM-eiland. Onze coördinator, een boa van stadsdeel Oost, vertelde ons over wat we zoals konden verwachten. Zo is er een plek in deze omgeving sprake van een meningsverschil tussen buurtbewoners, dat gaat over het wel of niet mogen afspelen van versterkte muziek. Dat houd je dan in je achterhoofd, zodat je niet met je mond vol tanden staat als iemand je daarmee confronteert”, vertelt Robert.

De impact die je maakt als toezichthouder

Op het project waar Robert een dag meeliep, verwacht men van de toezichthouders dat zij elke dienst op meerdere plekken surveilleren. Robert: Zeker als de omgeving nieuw voor je is, probeer je de eerste ronde vooral je weg te vinden en je te oriënteren op de omgeving. Gelukkig was mijn collega al bekend met deze omgeving.”

Jij en je collega letten goed op de punten die tijdens de briefing zijn besproken. Mogelijk verwacht de gemeente van je dat je bepaalde informatie opschrijft, die ze na je dienst doorsturen. “Dat vond ik wel heel tof, omdat ik me toen realiseerde dat mijn bevindingen daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn en mogelijk worden gebruikt voor het doorvoeren van veranderingen”, aldus Robert. Zo kan de gemeente op basis van die informatie bepalen dat jij en/of je collega’s ergens vaker moet surveilleren, zodat buurtbewoners zich veilig(er) voelen.

De veelzijdigheid van het werk

Natuurlijk doe je meer dan alleen observeren. Zo spreek je bijvoorbeeld geregeld burgers aan, die jou overigens ook weleens aanspreken. Robert wees tijdens zijn dienst mensen op het naleven van de coronamaatregelen. Zij moesten namelijk binnen de cirkels blijven staan die op de grond waren geverfd. Robert: “Ik merkte dat mensen daar best wel begrip voor hadden. Natuurlijk is het soms een beetje behelpen, zeker als het druk is, maar over het algemeen waren mensen bereid om zich te verplaatsen als dat nodig was. Als je de boodschap rustig overbrengt en de tijd neemt om het een en ander uit te leggen, dan kom je een heel eind.

Ik merkte dat mensen best wel begripvol waren."

Robert: “Wat me nog wel is bijgebleven, is een woordenwisseling tussen een groep jongeren en een ouder echtpaar dat naast het park woonde waar ik surveilleerde. De jongeren speelden muziek af tot grote ergernis van het oudere echtpaar, dat de jongeren benaderde om hun frustratie te uiten. Dat viel niet erg goed bij de jongeren. Het hoort niet bij je taken, maar zoiets pak je dan wel op. Als toezichthouder kun je het verhaal van beide kanten aanhoren, vertellen wat wel en niet mag en er hopelijk samen uitkomen. Uiteindelijk kozen de jongeren ervoor om de muziek uit te zetten en was dat voldoende voor het echtpaar. Je voelt je dan stiekem toch wel trots, als je zo een ruzie oplost en tot een goed eind brengt.”

Zelf toezichthouder worden?

Onze toezichthouders werken op veel verschillende projecten. Omdat gemeenten veel projecten opzetten naar aanleiding van vragen van burgers, ben je als toezichthouder een graag gezien gezicht in de buurt. Sta jij sterk in je schoenen, beschik je over voldoende overtuigingskracht en wil je graag bijdragen aan de leefbaarheid in een gemeente? Solliciteer dan op een van onze toezichthouder-vacatures!

 

Bekijk de vacatures