Wat doe je als iemand jou filmt tijdens het werk?

Er verschijnen steeds vaker video’s op het internet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) of verkeersregelaars die aan het werk zijn, maar mag dat eigenlijk wel? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Gepubliceerd op: 23 september 2022

Waarom word je gefilmd tijdens je werk?

Er verschijnen steeds vaker video’s op het internet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) of verkeersregelaars die aan het werk zijn. Zij vervullen een belangrijke rol in onze samenleving, maar zijn ook vaak mikpunt van spot. Wanneer iemand denkt dat een boa of verkeersregelaar zijn of haar werk niet goed uitvoert, resulteert dat al snel in een video-opname.

Wanneer de video online staat, is het moeilijk om deze van het internet te (laten) verwijderen. De kans dat je vrienden, familie of collega’s het zien, is dan ook groot. Het is mogelijk dat je dat ervaart als een inbreuk op jouw privacy. Zeker wanneer je als boa of verkeersregelaar in een situatie belandt waarin de gemoederen hoog oplopen.

Mogen mensen mij filmen?

Je vraagt jezelf al snel af of zoiets – iemand in het openbaar zomaar op beeld vastleggen – wel mag. Het antwoord is simpel: ja. Iemand in het openbaar filmen of fotograferen valt onder de vrijheid van informatiegaring. En dat valt weer onder de vrijheid van meningsuiting.

Maar of je alles zomaar online mag zetten, dat is een andere vraag. Wanneer de persoon die op de foto of video staat daar redelijk belang tegen heeft, kan een rechter in het voordeel van diegene oordelen. Dat is namelijk opgenomen in het portretrecht. Aan de vrijheid van meningsuiting wordt in veel gevallen echter zwaarder gewogen dan aan het portretrecht.

Tegen een omstander zeggen dat hij of zij niet mag filmen of fotograferen, is dus te kort door te bocht. Het is daarnaast mogelijk dat iemand het opvat als een manier waarmee je probeert te voorkomen dat de door jouw gemaakte “fouten” uitlekken. Dat werkt vaak averechts.

Wat kan ik wél doen als iemand mij filmt?

Wat kan jij dan wel doen als een omstander je filmt of foto’s van je maakt? Het belangrijkste is dat jij je aan de regels houdt. Mensen zijn geneigd foto’s of video’s te maken als ze denken dat iemand iets verkeerd doet. Je kunt niet voorkomen dat mensen denken dat je iets verkeerd doet, terwijl je in werkelijkheid gewoon binnen de kaders van de wet werkt. Je kunt je werk het beste doen met de zekerheid dat hetgeen jij doet, het juiste is.

Daarnaast is en blijft communicatie een belangrijk onderdeel van jouw werk. Vertel waarom je doet wat je doet, zodat omstanders beseffen dat je eigenlijk helemaal geen fouten maakt. We schreven eerder een artikel over de-escalerend optreden. Dat artikel kan je hierbij helpen en vind via deze link.

Tot slot het allerbelangrijkste: houd je hoofd koel. Het kan best frustrerend zijn als iemand een camera in je gezicht duwt terwijl je aan het werk bent. Zeker wanneer degene die de camera vasthoudt, ervan overtuigd is dat jij je werk niet goed doet. Als iemand er niet voor openstaat overtuigd te worden, werkt het averechts om die persoon aan te spreken op het feit dat hij of zij jou opneemt.

Wanneer jij je werk goed doet, heeft iemand die een foto of video van jou maakt geen reden om iets met die opname te doen. Zelfs als die persoon de opname deelt, heeft dat geen gevolgen voor jou. Jij voert immers je werkzaamheden uit zoals het hoort. Zolang je dat in je achterhoofd houdt, wordt het een stuk makkelijker om rustig te blijven wanneer iemand een camera op je richt.