Jezelf laten (om)scholen tot BOA: dit staat je te wachten!

Veel mensen willen zich laten (om)scholen tot buitengewoon opsporingsambtenaar, maar weten niet wat hun te wachten staat. In dit artikel vertellen we je hoe de opleiding er uitziet, wat je moet weten voordat je start en hoe je jezelf zo goed als mogelijk kunt voorbereiden op het examen. Daarnaast geven we je antwoord op een aantal veel gestelde vragen. Dat doen we samen met onze trainer Arno en Carol, een van onze deelneemsters aan de BOA-opleiding.

Gepubliceerd op: 20 maart 2023

Jezelf laten (om)scholen tot BOA: dit staat je te wachten!

Werken als buitengewoon opsporingsambtenaar is uitdagend en niet voor iedereen weggelegd. “Je moet goed met emoties kunnen omgaan. Wanneer je in aanraking komt met een bedelaar bijvoorbeeld, dien je consequent op te treden en emoties niet de overhand te laten nemen. Daarnaast moet je goed tegen kritiek kunnen. Op straat, maar ook op social media word je voor van alles uitgemaakt. Dat moet je wel los kunnen laten. Het beeld dat mensen hebben van het werk komt gewoonweg niet (meer) overeen met de werkelijkheid."

Ook is een goede samenwerking met collega’s ontzettend belangrijk. Krijg je tijdens de briefing te horen dat je geen waarschuwing meer mag geven voor een bepaald strafbaar feit, maar meteen een boete moet schrijven? Dan houd jij je daaraan. Kortom: het werk vraagt veel van je.

 

"Op straat, maar ook op social media word  je voor van alles uitgemaakt. Dat moet je wel los kunnen laten. Het beeld dat mensen hebben van hun werk komt gewoonweg niet (meer) overeen met de werkelijkheid."

 

Hoe is de opleiding BOA Basisbekwaamheid opgebouwd?

De opleiding BOA Basisbekwaamheid bestaat uit tien lesdagen. Een deel van de lesdagen is klassikaal en de rest volg je op afstand. Tijdens de lesdagen legt Arno je de leerstof uit, maar maak je ook oefentoetsen en neem je deel aan rollenspellen. Het doornemen van de leerstof zelf doe je thuis. Als je van tevoren aan de leerstof begint, klinkt alles een stuk voor de hand liggender. Daardoor kun je alles goed volgen.” Aldus Carol.

Hoe ziet het examen BOA Basisbekwaamheid er uit?

Het examen BOA Basisbekwaamheid bestaat uit twee delen: Rechtskennis en Gespreks- en benaderingstechnieken.

Rechtskennis

Het examen BOA Basisbekwaamheid bestaat uit twee delen: Rechtskennis en Gespreks- en benaderingstechnieken. Het deel Rechtskennis bestaat uit 50 meerkeuzevragen over de Nederlandse wet. Tijdens de eerste lesdagen richt Arno zich daarop en neemt hij je mee langs alle wetten die voor jou relevant zijn als buitengewoon opsporingsambtenaar. Arno: “We nemen verschillende casussen door om te kijken hoe de wet in de praktijk wordt gebracht. Als je het niet begrijpt, gaan we samen de diepte in.” Na deze zes lesdagen maak je het examen. “Schroom echt niet om hulp te vragen! Je klasgenoten en Arno staan altijd open voor het bieden van extra hulp. Het heeft mij enorm geholpen om de leerstof samen met een klasgenoot door te spitten.” Aldus Carol.

Gespreks- en benaderingstechnieken

Het tweede deel van het examen, Gespreks- en benaderingstechnieken, bestaat uit twee rollenspellen en het invullen van een combibon. Een combibon maak je op wanneer je een strafbaar feit constateert. Je vult onder andere in welk strafbaar feit is gepleegd en hoe je dat constateerde. Als je beide delen van het examen met een voldoende hebt afgerond, dan heb jij je BOA Basisbekwaamheid behaald en mag je aan de slag als buitengewoon opsporingsambtenaar.

Ik heb de opleiding BOA Basisbekwaamheid succesvol afgerond. En nu?

Als je beide delen van het examen met een voldoende hebt afgerond, dan heb jij je BOA Basisbekwaamheid behaald en mag je aan de slag als buitengewoon opsporingsambtenaar! Er zijn echter ook gemeentes, zoals de gemeente Amsterdam, die verwachten dat je een RTGB-training volgt. RTGB staat voor Regeling Toetsing Geweldsbeheersing en het behalen van een RTGB-certificaat houdt in dat je geweldsbevoegdheid aan kunt vragen en in sommige gevallen zelfs handboeien mag gebruiken. Onze RTGB-trainer Jörgen zegt daarover het volgende: “Geweldsbevoegdheid is iets dat geen enkele burger heeft. Het is dus belangrijk dat je er goed mee omgaat. Je leert tijdens deze training onder andere om jezelf te verdedigen en handboeien aan te brengen op een verdachte”. De training bestaat uit drie lesdagen en een examendag en is een aanvulling op de opleiding BOA Basisbekwaamheid.

 

"Geweldsbevoegdheid is iets dat geen enkele burger heeft. Het is dus belangrijk dat je er goed mee omgaat."

 

Durf jij het aan?

Sta jij sterk in je schoenen, kun je goed met kritiek omgaan en ben jij iemand op wie collega’s kunnen vertrouwen? Met andere woorden: ben jij geschikt om als buitengewoon opsporingsambtenaar te werken, maar nog niet in het bezit van de benodigde papieren? Bekijk hieronder dan (een aantal van) onze vacatures!

 

Bekijk de vacatures