Van Werkvoorbereider naar Projectleider: het verhaal van Patrick bij Breijer

Bij Breijer zijn we altijd op zoek naar gedreven professionals die ons team komen versterken. In deze blog nemen we een kijkje in het werkende leven van Patrick, Projectleider bij het KLP-team (Kortlopende Projecten). Met zijn brede technische kennis en passie voor teamwork, is Patrick een onmisbare schakel binnen onze organisatie.

Gepubliceerd op: 14 april 2025

Van werkvoorbereider naar projectleider

Patrick begon zijn Breijer-carrière bij BCO (Breijer Contractonderhoud) als werkvoorbereider. Dankzij een brede technische achtergrond was hij direct een waardevolle toevoeging aan het team. "Ik kwam bij Breijer met brede ervaring in installatietechniek," vertelt Patrick. "Van panelenbouw en beveiligingsinstallaties tot werk bij de Koninklijke Marine en in de grootkeukentechniek. Ook heb ik als adviseur, beheertechnicus en calculator gewerkt". Deze veelzijdige achtergrond maakt Patrick de ideale collega voor zijn rol als projectleider binnen het KLP-team.

KLP vs. BCO: Het verschil tussen projectmatig werken en contractwerkzaamheden

Een belangrijk onderscheid binnen Breijer is het verschil tussen het KLP-team (Kortlopende Projecten) en BCO (Breijer Contractonderhoud). "BCO voert onderhoud en storingsopvolging uit in gebouwen, aan gebouwinstallaties op contractbasis," legt Patrick uit. "Daar zitten allerlei soorten installaties, van een brandmeldcentrale tot een keukenkraantje of luchtbehandelingskasten. Eigenlijk alle installaties die in een gebouw plaatsvinden: verlichting, elektra, werktuigkundige installaties, brandmeld- en beveiligingsinstallaties en meet- en regeltechniek die zorgen voor het klimaat in het pand."

Wanneer uit dit onderhoud bepaalde gebreken of optimalisaties naar voren komen die te groot zijn voor het onderhoudsteam, komt het KLP-team in actie. "Als het te groot wordt om op te pakken, wordt het door het KLP-team opgepakt," zegt Patrick. "De contractcoördinator komt bij KLP aan met de klus, en dan wordt dit bij de juiste mensen ingedeeld om ermee aan de slag te gaan". Waar BCO werkt vanuit vaste onderhoudscontracten, werkt KLP meer projectmatig, waarbij voor elk project een aparte offerte wordt opgesteld. "De onderhoudswerkzaamheden zijn overeengekomen in een contract. De projectklussen worden vaak als meerwerk ingediend, dus er komt eigenlijk gewoon een offerte zoals gebruikelijk", aldus Patrick.

Het DNA van een projectleider

Wat maakt iemand geschikt voor de rol van projectleider bij Breijer? Volgens Patrick gaat het om meer dan alleen technische kennis. "Je moet sowieso heel goed kunnen communiceren. Je moet een klant goed kunnen begrijpen, door in de schoenen van de klant te kunnen staan. Begrijpen waar de klant het over heeft en de zaken goed kunnen bewoorden van waarom bepaalde zaken op een bepaalde manier gaan".

Maar het gaat niet alleen om de relatie met de klant. Patrick benadrukt het belang van teamwork: "Ik werk niet met kaders zoals binnen- en buitendienst, want uiteindelijk zijn we één groot team. Je doet het met z'n allen. Ik kan niet sturen zonder de collega’s buiten, en zij kunnen weer niet zonder mij, dus we zijn gewoon een hecht team."

De waarde van ervaring en kennisdeling

Hoewel een hbo-niveau wenselijk is voor de functie van projectleider, benadrukt Patrick dat papieren niet alles zeggen. "Ik werk zelf op hbo-niveau, maar ik heb geen hbo-papieren. Dit niveau heb ik gehaald door cursussen, opleidingen, ervaring en nog meer ervaring. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden…" Een van de aspecten die Patrick het meest waardeert binnen Breijer is de bereidheid om kennis te delen. "Alle kennis die ik heb, mag een ander van mij ook hebben. Het is alleen maar fijn als je mensen daarin verder helpt. Ik probeer het altijd op een niveau uit te leggen zodat de ander het ook daadwerkelijk begrijpt; technische kennis of niet".

Die instelling past perfect binnen de cultuur van Breijer. "Het allerbelangrijkste was dat ik gelijk een gevoel had van, hé, je bent hier welkom, je doet dingen met elkaar. Gewoon een warm gevoel, maar ook wel dat iedereen voor hetzelfde doel staat."

De ideale projectleider: een procesdenker en teamspeler

Als je Patrick vraagt naar de ideale kandidaat voor een functie als projectleider bij Breijer, dan gaat het om meer dan alleen technische kennis. "Je moet een procesdenker zijn," legt Patrick uit. "Omdat je dus daarin getraind bent, heb je redelijk snel inzicht in wat processen doen en waarom processen dat doen."

Dit geldt zowel voor technische processen als voor projectprocessen. Bovenal moet een projectleider een teamspeler zijn. "Je moet het uiteindelijk met elkaar doen. Het heeft geen nut om alles voor jezelf te houden."

Werken bij Breijer: een teamgevoel

Wat Breijer bijzonder maakt volgens Patrick, is het teamgevoel binnen het bedrijf. "Het stukje ondersteuning van elkaar, dat is echt wel wat Breijer onderscheidt." Dit komt deels door de oorsprong van Breijer als familiebedrijf, maar ook door de mensen die er werken.

 

Ben jij geïnteresseerd in een functie als projectleider of werkvoorbereider bij het KLP-team van Breijer in Schijndel? Ben je een teamspeler met technische kennis en de motivatie om te leren? Dan zijn we op zoek naar jou. Kijk op onze website voor meer informatie over werken bij Breijer of neem direct contact met ons op!

Bekijk de vacatures